Fusion Building

Project: Fusion Building 1 Client: Bournemouth University Value: £26,000

Fusion Building

The new Fusion Building at Bournemouth University is designed to be a central building for research and education. This is the second biggest project for Bournemouth with the student centre being an earlier project on the University campus.

Fusion was designed around a central atrium to create a focused area for socialising and studying. Willmott Dixon approached Bailey Streetscene with a proposal to design and supply a range of seating products for the surrounding external area.

The client required products that were within a tight budget and provided the best space. After negotiations and further planning the products chosen were; the Shafton Iroko Bench, the Shafton Iroko Seat, the Shafton Iroko Picnic Benches and some bespoke wall mounted seating. All the products were provided within the budget.

The seating supplied by Streetscene was adapted to maximise on the outdoor space and create an inviting social environment. The use of anti-skate studs was to combat the potential for anti-social behaviour and damage to the products.

Bailey Streetscene responsibilities

Fusion Building
  • Design
  • Cost analysis
  • Value engineering
  • Logistical and installation advice
  • Project management and client liaison
  • Manufacture, supply, & site liaison

Outcome

Willmott Dixon and Bailey Streetscene worked alongside each other for over a year to make sure all products were approved and suitable for the site as well as being delivered well in time for project completion and within budget.

Bailey Streetscene worked closely with the client to make changes when feedback was given and to advise the client on relevant DDA requirements for products.

The Shafton range was adapted with the addition of anti-skate studs attached to the timbers to combat potential damage to the products.

Project Images (Click to view)

Fusion Building Fusion Building Fusion Building

“I’m absolutely delighted that the Fusion Building is open. The building is right at the heart of our vision and will be a live, shared space used by everybody in very creative and innovative ways”

John Vinney, Vice-Chancellor Professor